keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Sääksiväijyssä

Varasin tammikuussa pari kuvauspäivää Pohtiolammelta Kangasalta. Sääksisäätiö ylläpitää Pohtiolammen sääksikeskuskessa kalasääksen tutkimus- ja suojelutoimintaa. Pohtiolammella voi myös kuvata sääksien saalistusta, ja sen sanotaan olevan maailman (!) paras paikka kuvat sääksien saalistusta.


Sääksiä voi kuvata niiden ruokinta-altaan ympäristössä vedenpinnan tasosta piilokojuista tai ns. ylätornista. Lisäksi Pohtiolammella on erillinen kosteikkolintuallas, jossa on niin ikään kuvaustorni. Kosteikkotornista on kyllä sanottava, että se saisi olla lähempänä varsinaista allasta. Se sopii paremmin lintujen tarkkailuun kun varsinaiseen kuvaamiseen.

Paikka on tosiaan sangen suosittu. Kuvauspaikat varataan sähköistä varausjärjestelmää käyttäen, ja varauksessa on syytä olla nopea. Vaikka järjestelmän avautuessa olin päivittänyt selainta jo pari minuuttia ennen H-hetkeä, parhaat ajankohdat olivat jo menneet. Kymmenen minuutin kuluessa oikeastaan kaikki järjelliset ajankohdat olivat menneet koko kaudelta 2016. Onnistuin kuitenkin saamaan ihan kelvolliset ajankohdat.


Ajankohdalla on tosiaan väliä. Säätiö on tehnyt web-kameraan pohjautuvasta datasta laskelmia siitä, kuinka paljon saalistuskertoja, ”iskuja”, milloinkin on. Tilastoista nähdään, että toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa on kaikkein hiljaisinta. Silloin tietysti ei kannata aikaansa paikalla tuhlata, jos tehokkuutta tavoittelee.


Vahingosta viisastuu, sanotaan. Viime kesänä olin Pohtiolammella juurikin siihen kaikkein hiljaisimpaan aikaan (eli kesäkuun alussa), ja tämä siis siksi, että muita ajankohtia ei ollut enää vapaana. Varaus olisi pitänyt tehdä heti varausjärjestelmän auetessa. Kuvasin kosteikkotornista kosteikkolintuja ja ylätornista sääkseä. Koska oli tilastollisesti hiljaisin aika, ei tapahtumia sääksialtailla liiemmin ollut. Muutamia iskuja kuitenkin tuli, mutta kuvaaminen meni pääosin opetteluksi ja räpeltämiseksi. Kerta se on ensimmäinenkin, mutta muutamia onnistuneitakin otoksia tuli. Tosin hyötysuhde (onnistuneet kuvat / hutilaukaukset) oli luvattoman heikko, vaikka niinhän se lintujen kanssa aina…
Kosteikkotornista saattoi kuvata mm. tiiroja...
...ja joutsenia.

Tälle vuodelle on paremmat ajankohdat varattuna. Ellei omiin aikatauluihin tule rajoitteita, jo parin viikon päästä on tiedossa kuvauskeikka Pohtiolammelle. Toinen reissu Kangasalle olisi tarkoitus tehdä loppukesästä.

***

On muuten pakko todeta, että minua on aina hämännyt se, miksi linnun nimi on sääksi. Sehän on ilmiselvästi sekoitettavissa sääskeen. Sääksi, sääski, mitä näitä nyt on. Eikö jotain parempaa olisi voitu keksiä? Lisäksi jotkut puhuvat kalasääksestä. Ota näistä nyt sitten selvää. Sanottakoon nyt vielä sekin, että itse en tosin käytä sanaa sääski, koska se on hyttynen. Tai itikka (joka muuten ei ole lehmä, tästäkin voidaan väitellä). Ja vihta on vihta, ei vasta. Ugh.

Mitä isot edellä...
...sitä pienet perässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti