perjantai 18. maaliskuuta 2016

Reissuvalmisteluja

Kun elintarvikekuivuri hyrähtää keittiössä käyntiin, on reissun valmisteluvaihe virallisesti alkanut. Retken tai vaelluksen suunnittelu on mielestäni olennainen osa koko reissua; vaikka onkin vielä kotona, pääsee jo fiilistelemään tulevaa. Ja toisaalta etenkin vaellukselle valmistautumiseen menee ihan oikeastikin aikaa, kun pitää haalia kamppeet kasaan, suunnitella reitti, ruokahuolto ja niin edelleen. Itselläni kameran muistikorttien tyhjennys jää aina viime tippaan, ja siihenkin saa aikaa kulumaan, kun varmuuskopiot on hoidettava yms.

Tästä tietää reissun lähestyvän...

Mutta ruokahuollosta puheen ollen, monella reissulla toimivaksi illallissetiksi kahdelle hengelle on havaittu valmispastapussi (esim. Maggi Pastaria), johon lisätään kuivattua jauhelihaa sekä porkkanaa, paprikaa tai purjoa. Tai kaikkia näitä. Jauhelihaa kuivatessa on syytä käyttää mahdollisimman vähärasvaista lihaa. Kypsennetty porkkana kuivuu todella pieneen tilaan ja se ennallistuu varsin hyvin. Paprika puolestaan antaa erittäin hyvän maun sörsseliin jo pieninä määrinä. Myös perusmausteilla saa paljon aikaan, eikä niitä ainakaan liiallisen painon takia kannata jättää pois. Uusin suosikkini maustepuolella em. settiin on timjami.

Kaksi isoa paprikaa + kilo keitettyä porkkanaa kuivattuna.

Kuivaaminen on mainio tapa monipuolistaa retkien tai vaellusten ruokavaliota. Kuivattuna painavatkin elintarvikkeet ovat keveitä ja vievät vain vähän tilaa. Tärkeää on myös hyvä säilyvyys, erityisesti kesällä. Kuivattu banaani toimii myös erittäin hyvin naposteltavana ns, taskueväänä. Nyt päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kuivata kypsennettyä parsakaalia, ja kuivatus onnistui hyvin (ja nopeasti). Saas nähdä, miltä maistuu.

Kuivauksen alkutilanne.

Uutena kokeiluna ajattelin kuivata kasvissosekeittoa. Se olisi kätevää kuivattuna, jolloin valmistus maastossa olisi helppoa. Tämä kokeilu meni kuivatusprosessin osalta kyllä ihan kunnolla persiilleen. Vaellusruokia käsittelevässä kirjassa (jääköön nimi nyt tässä mainitsematta) oli keiton kuivausohjeeksi kerrottu kuivatus pellille levitetynnä kiertoilmauunissa 50 asteessa. Voin nyt kertoa, ettei toiminut. Noin 12 tunnin kuivatuksen jälkeen lopputulos oli homeinen keitto. En tiedä, oliko keittoa liian paksulti vai oliko lämpötila sittenkin liian matala, mutta tämä satsi oli kaikkea muuta kuin kuiva - ja täysin pilalla.

Aina oppii uutta, joten kohti uusia pettymyksiä. Muilta osin valmistelut ovat sujuneet (ainakin toistaiseksi) positiivisissa merkeissä. Toivottavasti muita mutkia ei tule matkaan. Tietoteknisistä haasteistakin selvittiin.

Pieneen menee, eikä paino hirvitä: parsakaali, porkkana, paprika ja jauheliha.

Niin, reissu pohjoiseen on tosiaan tulossa. Tarkoitus on tehdä talvisia päiväretkiä ja yksi "minivaellus" läntisessä Lapissa. Extremeä ei ole tarkoitus harrastaa, sillä talviretkeilyä en ole pohjoisessa kovinkaan paljon aiemmin harrastanut. Reissua odotellessa, tännekin juttua ilmestyy jossain vaiheessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti