maanantai 22. helmikuuta 2021

Liukulumikenkä ja lumikenkä - OAC vs. TSL

Tulipa tilaisuus tehdä pikatesti perinteisten lumikenkien ja liukulumikenkien kesken. Lunta oli satanut parina peräkkäisenä yönä reilusti, joten pehmeää hankea oli vähintään 40 cm, paikoin kinostuneena enemmänkin. Erinomainen tilaisuus vertailuun siis!


Vertailtavat vermeet olivat ”perinteiset” lumikengät, TSL 227:t, jotka olen omistanut yli kymmenen vuotta, sekä lainassa olevat kotimaiset OAC:n KAR 147:t, joissa on karvapohja. Liukulumikengät ovat lyöneet itsensä läpi viimeistään tänä talvena, joten korkea aika minunkin kokeilla.

Ensin kiinnitin jalkaan OAC:t. Remmisiteet olivat miellyttävät käyttää. Kengän sai erittäin tukevasti kiinni. Paksuun hankeen siirtyminen kävi ongelmitta. Eteneminen muistuttaa hieman hiihtämistä, sillä liukulumikengän kärki nousee hyvin hangen päälle. Paksu puuterilumi oli kuitenkin kova vastus, eli etenemisnopeus ei ollut kovin suuri. Lämmin tuli nopeasti.

Kävely kuitenkin on miellyttävää ja tuntumaan pääsee nopeasti. Kulkiessa jalkaa ei tarvitse nostaa kovin korkealle, mikä säästää voimia. Loivat nousut sujuvat karvapohjan ansiosta hyvin. Jyrkemmissä kohdissa karva ei täysin pidä ja toisaalta sivuttaispidossa on toivomisen varaa. Tasaisessa maastossa liukulumikenkä oli kuitenkin hyvä kokemus.

OAC nousee hyvin hangen päälle


Sitten tuli perinteisten lumikenkien vuoro. Testi on siinä mielessä puolueellinen, että perinteisistä lumikengistä minulla on pitkä kokemus, eli vahvuudet ja heikkoudet on hyvin tiedossa. TSL:n kiinnitys jalkaan on hyvä, mutta etuside ei pidä pidemmillä kävelyillä kovin hyvin, vaan sitä joutuu aika ajoin kiristämään. Toisista lumikengistäni etusiteen ”kuppi” on myös ajan saatossa haurastunut ja mennyt rikki. Varaosa on tilauksessa.

Kävely sujui paksussa hangessa huomattavasti liukulumikenkiä työläämmin. Lumikenkä uppoaa syvälle pehmeään hankeen. Kovemmalla hangella tilanne olisi aivan toinen. Kävely tasaisella on varsin raskasta, sillä lumikenkä pitää nostaa aina erikseen hangen päälle – liukulumikengällä nimensä mukaan jalkaa voi enemmän liu’uttaa eteenpäin.

Erot tasoittuvat, kun maasto muuttuu järven jäästä epätasaisemmaksi. Nousu jyrkän rantatöyrään yli on lumikengillä suhteellisen helppoa, vaikka hanki onkin paksu. Samoin rinteen suuntainen kulku ja jyrkät laskut sujuvat perinteisellä lumikengällä turvallisesti ja hallitusti. Perinteinen lumikenkä pitää jääpiikkien ansiosta erittäin hyvin, on sitten kyse noususta tai laskusta. Samoin metsäisessä ja pusikkoisessa maastossa perinteinen lumikenkä on helppo ja ketterä ratkaisu.

 

TSL painuu syvälle pehmeään lumeen


Olosuhteet: pakkasta n. 10 astetta, pehmeää lunta 40-50 cm, maastona järven jää ja melko tasaista metsää


Jäljet järven jäällä: vasemmalla OAC, oikealla TSL. Molemmat kyntävät syvällä pehmeässä paksussa hangessa, mutta OAC nousee paremmin pintaan.



OAC KAR 147

Kiitämme:

+ Miellyttävä etenemistuntuma paksussa hangessa

+ Nopea eteneminen

+ Liukulumikengän kärki nousee hyvin hangen päälle

 

Moitimme:

- Heikko sivuttaispito

- Jyrkät nousut hankalia

 

TSL 227 camo

Kiitämme:

+ Erinomainen pito joka suuntaan

+ Jyrkissä nousuissa ja laskuissa hyvin hallittavissa

 

Moitimme:

- Paksussa hangessa raskas kulkea; kenkä uppoaa syvälle

- Etuside löystyy pidempään käytettäessä

 

Kumpi on parempi?

Selkeää voittajaa tässä testissä ei ole. Molemmissa vermeissä on ehdottomasti hyvät puolensa. Voisi sanoa siten niin, että sopivan varusteen löytää vain kokeilemalla. Mutta on syytä huomata, että olosuhteet ja käyttökohde ratkaisevat paljon. Tasaiseen maastoon ja pehmeään lumeen valinta on aika selvä: liukulumikenkä vie voiton. Mutta kovemmalla hangella, jossa pidolla on suurempi merkitys, tai mäkisessä maastossa perinteinen lumikenkä voi olla näppärämpi. Tietysti tämä testi ei ole tyhjentävä ja subjektiiviset kokemukseni vääristävät tulosta. Mitenkään selvä tämä analyysi ei siten ole, mutta täytyy jatkaa testejä, kunhan olosuhteet muuttuvat.